Üye Girişi

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Antalya Gezi Rehberi

Antalya Gezi Rehberi

Deniz, kum, güneş denince akla ilk gelen şehir olan Antalya, Türkiye’nin tatil başkenti olarak adlandırılır. Yılın yaklaşık 300 günü güneşli kent, Akdeniz’in en uzun plajlarına sahiptir. Konyaaltı, Patara, Çıralı, Adrasan, Tekirova, Belek, Lara, Olimpos, Phaselis, Kumluca, İncekum, Alanya en bilinen plajlar arasında yer alır. Antalya’nın doğal güzelliklerine antik çağa kadar uzanan muhteşem tarihi ve kültürel zenginliği eşlik eder.  Geleneksel dokusu ile Kaleiçi, Aspendos ve Olympos’unda aralarında bulunduğu sayıları 100’e yaklaşan antik kentleri, müzeleri, şelaleleri, kanyonları ve koyları Antalya’nın mutlaka görülmesi gereken yerler listesindedir.  

Antalya gezilecek yerler ve aktiviteler konusunda tam bir cennettir. Yıl boyunca çok sayıda ulusal ve uluslararası festivale ev sahipliği yapar. Şehir muhteşem koylarına yapılan tekne turları, doğa yürüyüşleri, deniz sporları, etkileyici su altı zenginlikleri ile ‘dolu dolu’ tatil yapmak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir. 

Antalya yüksek tempolu gece hayatı nedeniyle 24 saat yaşayan bir şehirdir.  Gece hayatını tercih edenler için çok sayıda eğlence alternatifi sunar. Şehrin hemen tüm ilçelerine yayılmış restoranlar, mehtap turları, kafeler, açık hava konserleri, kulüpler eğlence hayatının merkezini oluşturuyor.  

Antalya’da Gezilecek Yerler

Antalya gezi rehberini planlarken doğal güzellikler ve plajlar kadar müzeler, antik kentler gibi şehrin zengin kültürel dokusunu keşfetmeye de mutlaka zaman ayırın.

Kaleiçi 

Tarihi zenginliği yanında Antalya’nın eğlence merkezi olarak da hizmet verir. Kaleiçi’nde Hadrianus Kapısı, Hıdırlık Kulesi, Yivli Minare ve Külliyesi, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, Şehzade Korkut Camii, İskele Camii, Tekeli Mahmut Paşa Camii gibi çok sayıda tarihi eser yer alır. 

Aspendos Tiyatrosu

Antalya Serik’de bulunan Aspendos Tiyatrosu dünyanın en iyi korunmuş ve en etkileyici akustiğine sahip Roma tiyatrosudur.  Aspendos antik kenti içinde bulunan ve efsanelere konu olan bu görkemli tiyatro  yanında su kemerleri Antalya’da mutlaka gezilmesii gereken yerlerdir.  

Antalya Arkeoloji Müzesi

1988’de Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülünü alan Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya gezi rehberinin önemli durakları arasındadır.  30 bin metrekarelik bir alanda 14 sergi salonu, açık hava galerileri ve bahçeden oluşan müzede fosillerle başlayan yaşamsal dönemden Osmanlı'ya kadar birçok döneme ait eser sergileniyor. 

Konyaaltı Plajı

7 km uzunluğunda mavi bayraklı muhteşem bir denizi ile Konyaaltı Plajı, Antalya’nın gezilecek yer önerileri listesindedir. Gündüzleri deniz ve güneşin, akşamları düzenlenen çeşitli aktiviteler ile eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.  

Yanartaş Milli Parkı

Antalya’nın en ilginç gezilecek yerlerinden biridir. Çıralı bölgesinde 2 bin 500 yıldır alevlerinin hiç sönmediğine inanılan taşlar gerçek bir doğa şöleni oluşturur. 50 metan gazı çıkışı ile dünyada çok örneği görülmeyen taşların özellikle gece oluşturduğu manzara büyüleyicidir.  
Damlataş Mağarası

M.Ö 15 bin yıl öncesinde oluştuğuna inanılan mağara sarkıtlardan damlayan sular nedeniyle Damlataş olarak adlandırılmıştır.  Mağara içinde binlerce sarkık ve dikik yer alır. 

Mağaranın en önemli özelliklerinden biri, iç ısısının her mevsimde 22 derece olmasıdır. Yüzde 95’lik nem seviyesi ile havasında bulunan azot, oksijen, karbondioksit, radyoaktivite ve iyonların astım hastalığına iyi geldiğine inanılır.  

Antalya’da Nerede Kalınır? 

Yıl boyunca Akdeniz ikliminin avantajını yaşayan Antalya, dünya standartlarına sahip otelleri ile cazibe merkezidir. 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinden, pansiyonlara kadar konaklama konusunda her bütçeye uygun seçenekler sunar.  Özellikle deniz kenarında yer alan Antalya otelleri yeme-içmeden, eğlenceye, su sporlarından, spa merkezlerine kadar dünya standartlarında hizmet verir.

Antalya’da Ne Yenir?

Antalya, topraklarında yaşayan farklı kültürlerin zenginliğini barındıran mutfak çeşitliliğine sahiptir. Verimli Akdeniz ikliminin etkisiyle bol taze sebze ve meyve yetişir. Balık ve deniz ürünleri Antalya mutfağında başroldedir. Yörüklerin etkisi ile et, tahıl, süt ve süt ürünleri,  Girit göçmenleri ile çeşitli otlar ve mezeler şehrin mutfak kültüründe baskındır. Ayrıca Arap kültürünün etkisi ile susam ve sarımsak da Antalya mutfağını lezzetlendirir. 
Antalya; mezeleri, organik reçelleri, sebzeli et yemekleri ve Toroslarda yetişen kekiği ile muhteşem lezzetlere sahiptir. Antalya mutfağında Antalya piyazı, Hülüklü çorba, Alanya bohçası, Haluşka, Yörük Kebabı, Enginarlı Girit Kebabı, Arap Kadayıfı ve reçel çeşitlerini denemeden kesinlikle dönmeyin.

Antalya’ya Ne Zaman Gidilir?

Yılın 300 günü güneşli Akdeniz iklimine sahip Antalya, aslında 12 ay ziyaret edilebilecek bir şehirdir. Mayıs ayından Ekim ayına kadar rahatlıkla denize girilebildiğinden bu aylarda şehri çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret eder. Yaz ayları oldukça sıcaktır. Antalya gezilecek yerler konusunda çok alternatife sahiptir. Tarihi mekanlarını ve doğal zenginliğini ziyaret için en uygun zaman bahar aylarıdır. Kış aylarında Akdeniz doğal manzarasının karla kaplandığı Saklıkent kayak merkezi, Antalya gezi rehberinin mutlaka ziyaret edilmesi gereken rotalarından biridir.  Aralık ve Nisan ayları arasında, ortalama 100-200 cm kar kalınlığı ile kayak severlerin gözde adresidir. 

Antalya Hakkında Genel Bilgiler

Yüz ölçümü: 20.723 km² 

Nüfus: 2.688.004

Türkiye’nin en kalabalık beşinci, yüzölçümü bakımından ise altıncı büyük şehridir. Ekonomisinin büyük bölümü turim ve tarıma dayanır. 19 ilçesi vardır. Helenistik dönemde Bergama Kralı II. Attalos (MÖ 159-138), askerlerine "Gidin ve bana yeryüzündeki cenneti bulun" diye emreder. Askerleri bugünkü Antalya’yı keşfeder ve II. Attalos’a gösterirler. Kral bölgeyi çok beğenir ve bir liman şehri olarak inşa eder. Bu nedenle şehir ‘Attalos Yurdu’ olarak adlandırılır.