Üye Girişi

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Van Gezi Rehberi

Van Gezi Rehberi

Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Murat-Van Bölümü’nde yer alan Van, Türkiye’nin en kalabalık on dokuzuncu şehridir. Kuzeyinde Ağrı ve Bitlis bulunan şehrin güneyinde ise Siirt ve Hakkari yer alır. Doğusunda İran bulunur. Geçmişi oldukça derinlere uzanan Van’da en eski yerleşimin MÖ 7000’lere kadar gittiği düşünülüyor. Bu durum, Van’ın tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmasını sağlıyor. Muradiye Şelalesi, Peri Bacaları gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Van’da keyifli bir şekilde gezebilir, Van’ı keşfedebilirsiniz. İşte Van gezi rehberi!

Van’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Van ulaşım noktasında farklı alternatifleri bünyesinde bulunduran bir şehirdir. Güneydoğu Anadolu ya da Doğu Anadolu’daki şehirlerden Van’a gidecekseniz eğer, şehirler arası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Mesafe az olacağından özel arabanızla da konforlu bir yolculuk yapmanız olanaklı. Diyarbakır-Van arası yaklaşık 400 km. Özel aracınızla ortalama 5 saatlik bir yolculuk ile Van’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Erzurum-Van arası ise yaklaşık 380 km olduğundan, 5 saate varan bir yolculuk kendinizi Van’da bulmanızı sağlayacak. 

Van’a ulaşım seçenekleri çok daha uzak yerlerden gelecek ziyaretçiler için çok daha fazladır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerden Van’a ulaşım sağlamak için şehirler arası otobüsü tercih edebilseniz de mesafe çok uzun olduğundan yolculuğun süresi de fazla olacaktır. İstanbul’dan hava yolu ile Van’a ulaşım mümkündür. Aynı şekilde İzmir, Ankara gibi şehirlerden de hava yolu tercih edilebilir. 

Van’da şehir içi ulaşım noktasında belediye otobüsleri, minibüs, taksi ve özel halk otobüsü seçenekleri bulunur. Van’da şehir içi ulaşım için Van’a özel seyahat kartı “Belvan Kart”a sahip olmalısınız.

Van’a Ne Zaman Gidilir?

Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer aldığı için şehirde karasal iklim görülür. Bu nedenle kış aylarında insanı ürküten bir soğuk olur. Ayrıca kış aylarında hava sıcaklığı yaklaşık 150 gün 0’ın altında olur. Yaz ayları da karasal iklimin bir özelliği olarak sıcak ve kurak geçmekle birlikte Van Gölü’nün serinliği şehirde hissedilir. Van’da gezi planlamak istiyorsanız yaz aylarını tercih etmeniz, doğal ve tarihi güzellikleri rahatça görebilmeniz açısından çok önemli. Van Turları da genellikle yaz aylarında planlanır. Böylelikle güneşin rehberliğinde çok daha fazla yeri görmek olanaklı hale gelir.  

Van’da Görülmesi Gereken Yerler

Tarihi dokusu, benzersiz doğasıyla Van, görülmesi gereken pek çok yeri bünyesinde barındırıyor. Birçok kişi Van kaç günde gezilir sorusu üzerinden bir sorgulama yapsa da detaylı bir gezinti için haftalara ihtiyaç olacaktır. Peri Bacaları, Şeytan Köprüsü, Yedi Kilise, Van Kalesi olmak üzere birçok yeri görmeniz, şehrin tarihine vakıf olmanızı da sağlayacaktır.

Van’da nerelere gidilir merak ediyorsanız Van Kalesi’ni görmeden ziyaretinizi bitirmemelisiniz. Van Kalesi, şehrin sembol yapıları arasında yer alır ve MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Kalenin içerisinde Asur dilinde çivi yazılı tabletler bulunmakta olup bunların I. Sarduri’ye ait olduğu düşünülür.

Van’da görülmesi gereken yerler içerisinde Peri Bacaları da bulunuyor. Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde yer alan Peri Bacaları “Vanadokya” olarak da isimlendiriliyor. Bölgede bulunan ve volkanik özellikteki Yiğit Dağı’ndan çıkan kayaçların zamanla aşınması sonucunda oluşan Peri Bacalarını mutlaka görmelisiniz.

Van tarihine dair bilgi edinmek istiyorsanız Akdamar Adası ve Kilisesi, görmeniz gereken yerler arasında kendisine özel bir yer edinecektir. Van Gölü üzerinde yer alan Akdamar Adası, muhteşem n-manzarasıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor. Adada bulunan kilise ise Vaspurakan Hanedanlığı’ndan Kral I. Gakik tarafından yaptırılmış. MS 915’e tarihlenen kilise, Orta Çağ Ermeni sanatını da en estetik şekilde yansıtması bakımından ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 1567 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Hüsrev Paşa Cami, tarihi dokusuyla görenleri kendisine hayran bırakan yapılardan bir tanesi. Mimari özellikleriyle de ön plana çıkan caminin duvarları kesme taştan yapılmıştır. Kubbenin ise tuğladan yapıldığı görülür. 

Muhteşem bir manzarayı görmek istiyorsanız Muradiye Şelalesi’ni ziyaret etmeden Van gezinizi sonlandırmamalısınız. Van gezi rehberinde bulunması gereken yerlerden bir tanesi olan Muradiye Şelalesi, Van’ın Muradiye ilçesinde bulunuyor. Yüksekliği yaklaşık 50 m olan şelalenin isminin IV. Murat’tan geldiği düşünülüyor. Çevresindeki ağaçların sunduğu yeşilin her tonuyla huzur bulabilir, stresten arınmış bir şekilde Van gezinizi sonlandırabilirsiniz.

Belirtilen yerlerin dışında Van gezisi kapsamında Van Gölü, Çavuştepe Kalesi, Hoşap Kalesi, Yedi Kilise ve Van Kedi Evi’ne ziyaret düzenleyebilir; Van seyahatinizin benzersiz geçmesini sağlayabilirsiniz. 

Van’dan Ne Alınır?

Van’dan alacağınız herhangi bir şey, size daha sonra Van gezinizi hatırlatacaktır. Gümüş işlemeciliği Van’da oldukça ünlüdür. Van’a özgü bir el sanatı olarak da değerlendirilen gümüş işlemeciliğinin çok özel bir formu olan hediyelik ürünleri alabilirsiniz. Savatlı gümüşler, gümüş işlemeciliği denilince akla ilk gelenler arasında yer alıyor. Van’dan ne alınır merak ediyorsanız, bu tür hediyelik eşyalar size Van’ı hatırlatma konusunda çok başarılı olacaktır. 

Van’da Ne Yenir?

Zengin bir mutfağa sahip olan Van, ziyaretçilere birbirinden özel lezzetler sunuyor. Sarımsaklı salçalı yoğurt ile hazırlanan kurut köftesi, ciğer köftesi, erik kızartması gibi dikkat çeken lezzetler; Van gezi rehberi içerisinde kendisine özel bir yer ediniyor. Muhteşem bir manzara eşliğinde kaşık tatlısı yiyebilir, benzersiz bir lezzeti deneyimlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bunun yanı sıra un, tereyağı ve yumurta ile hazırlanan murtuğayı tadabilirsiniz. Çılış pilavı ve borani de tatmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor. Van’da ne yenir diyorsanız eğer kavurmalı uşgun eşkilisi olarak da bilinen uşgun bitkisinden hazırlanan lezzeti tadabilirsiniz. 

Kendisine özgü lezzetleri, tarihi ve doğal yapısı ile Türkiye’nin en gözde şehirlerinden bir tanesi olan Van’a bir gezi düzenleyebilir, doğa ile baş başa bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Türkiye’nin dünyaya açılan tur operatörü MNG Turizm’in özel fiyat ve kampanyaları ile Van Turları sayfasını inceleyebilirsiniz.