Üye Girişi

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Bir hesabınız mı var? Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Mersin Gezi Rehberi

Mersin Gezi Rehberi

Tarihin izini sürmek, gizli güzellikler keşfetmek, tertemiz turkuaz denizlerde yüzmek, zengin bir mutfak kültürünün lezzetlerini tatmak isterseniz tatil rotanızı Mersin’e çevirin. Akdeniz Bölgesi’nin gizli kalmış cennet köşelerinden Mersin özellikle son yıllarda turizmde popülerliğini artırdı. 
Mersin’in yerleşim bölgesi olarak tarihi M.Ö. 6300’lere kadar uzanır. Kilikya olarak bilinen bölgeye Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar egemen oldu. Bölge 11. yüzyılda Selçuklular ile Türklerin hakimiyetine girdi.
15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katıldı. 1. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri’nin işgaline uğrayan Mersin, 1922 yılında işgalden kurtuldu. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan kentin, köklü bir tarihi zenginliği bulunuyor. Antik kentleri, kaleleri, kayalara oyulmuş heykelleri, kiliseleri, manastırları, camileri, müzeleri ve höyükleri ile şehir gerçek bir açık hava müzesini andırıyor.    

Mersin aynı zamanda doğal güzellikleri ile de gerçek bir yeryüzü cenneti. Obrukları, mağaraları, altın sarısı kumsalları, turkuaz denizi, huzurlu koyları, şelaleleri, kanyonları bu güzel kentin mutlaka görülmesi gereken yerlerini oluşturuyor. Zengin kültürel mirasının şekillendirdiği mutfağı ise Mersin gezisini gerçek bir şölene çeviriyor. Birbirinden leziz tatların oluşturduğu Mersin, gastronomi turizminin önemli duraklarından biridir. Mersin gece hayatı da oldukça canlıdır. Her mevsim gece geç saatlere kadar çok sayıda hizmet veren barlar, cafeler, restoranlar, meyhane, gece kulübü, canlı müzik mekanları bulunur. 
Turizmin incisi bu güzel kentte her bütçeye uygun, konforlu Mersin Otelleri ise tatilinizde kaliteyi keşfetmeniz için sizi bekliyor. 

Mersin’de gezilecek yerler

Adam Kayaları

Mersin’in en gizemli tarihi yerlerinden biri olan Adam Kayaları’nın kimler tarafından ve hangi amaçla yapıldığı halen bilinmiyor. Erdemli’ye 2 kilometre mesafede bulunan Adam Kayaları’nın M.Ö.  2. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kayaların içine oyularak yapılmış on bir erkek, dört kadın, iki çocuk,  bir dağ keçisi ve bir Roma kartalı heykellerinden oluşuyor. 9 çerçeve içine alınan heykeller 250 yıl içerisinde şekillendirilmiş. 

Cennet Cehennem Çökükleri

Silifke ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Cennet ve Cehennem Çökükleri Mersin’in en ilginç rotalarından biridir. Cehennem Çukuru, yeraltı sularının oluşturduğu mağaraların aşınmaya karşı direnç göstermeyen tavanlarının çökmesi sonucu meydana gelmiştir. Derinliği 128 metre olan Cehennem Çöküğü’ne dik olması nedeniyle inmek mümkün değildir. Elips biçimindeki Cennet Çöküğü ise 70 metre derinliğe sahiptir. Çökükte 200 metre uzunluğunda bir mağara ve V. yüzyılda Aziz Paulus’un Meryem Ana adına yaptırdığı ve bir kilise bulunuyor. Cennet Çöküğü’nün güney ucunda ise Helenistik dönemde inşa edilen Zeus Tapınağı yer alıyor. 

Kızkalesi

Büyüleyici bir görünüme sahip Kızkalesi, kıyıdan 200 metre ileride bir adacık üzerine inşa edilmiştir. M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen kale Roma, Kıbrıs Krallığı, Bizans, Selçuklular, Ermeniler, Karamanoğulları, Fransızlar, Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kızkalesi’nin 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış surları üzerinde 8 adet burç bulunmaktadır.  Kalenin batı kısmında denize açılan bir kapı yer alır. Kazılar sırasında kalenin orta alanında bir yapı kompleksi ve kompleksin içerisinde bir şapel bulunmuştur. Mersin’in gezilecek yerler listesinde bulunan Kızkalesi’nin görkemine ve muhteşem manzarasına hayran kalacaksınız. 

Yerköprü Şelalesi

Mersin’in doğal güzellikleri arasında yer alan Yerköprü Şelalesi, Mut ilçesine 33 kilometre uzaklıkta yer alır. Şelale, Göksu Nehri’ni besleyen Ermenek Çayı’nın uzun yıllar içinde toprağı aşındırmasıyla oluşmuştur.  30 metre yükseklikten akan şelaleye 300 metre uzunluğunda, 15 metre derinliğinde turkuaz renkli göl eşlik ediyor. Yerköprü Şelalesi’nin de içinde bulunduğu kanyonda çok çeşitli bitki örtüsünün oluşturduğu manzaralar görülmeye değer. Fotoğraf meraklılarının çok rağbet ettiği Yerköprü Şelalesi’nde doğa sporlarını sevenler için trekking ve dağ bisikleti gibi etkinliklerde bulunuyor.

Yumuktepe Höyüğü

Şehir merkezine 1 kilometre mesafedeki Yumuktepe Höyüğü’nün geçmişi M.Ö. 7 binli yıllara dayanır. Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biridir. İlk kez 1936 yılında keşfedilen Yumuktepe Höyüğü’nde o yıllarda 33 tabakalı yerleşim bulunmuştur. Dünyada tarımın ve hayvancılığın ilk yapıldığı bölge olarak kabul edilir. Cilalı Taş devrine ait tabakada dünya tarihinde ilk kez kaleye benzer bir yapının kalıntılarına ulaşılmıştır. M.Ö. 1200 yıllarda çıkan bir yangın kentin sonunu getirmiş olsa da Yumuktepe Höyüğü Anadolu’nun geçmişi hakkında önemli bilgiler veren arkeoloji alanlarından biridir. 

Mamure Kalesi

Anamur ilçesinde bulunan Mamure Kalesi deniz manzarası ve etkileyici mimarisi ile Mersin’in simgelerinden biridir. 3. ya da 4. yüzyılda Romalılar tarafından yapılan kale, 23 bin 500 metrekarelik alanı ile Türkiye’nin en büyük kaleleri arasındadır. Akdeniz ticaretini kontrol etmek amacıyla inşa edilmişti. Mamure Kalesi 39 kulesi, burçları, su sarnıçları, camisi, hamamı ve hendekleri ile Mersin’in mutlaka görülmesi gereken yerleri arasındadır. İç avlu, dış kale ve iç kale olmak üzere 3 bölümden oluşur. Tarihi boyunca Romalılar, Bizanslılar, Karamanoğulları, Selçuklular ve Osmanlılar kaleye egemen olmuştur. Adını 14. yüzyılda kaleyi Hristiyanlardan geri alan Karamanoğlu Mahmut Bey koymuştur. Kalede yüzyıllardır ibadete açık olan tek minareli camiyi de Mahmut Bey inşa ettirmiştir. 

Uzuncaburç Antik Kenti

Mersin’in tarihi antik kenti, Silifke ilçesine 30 kilometre uzaklıktadır. Uzuncaburç Antik Kenti Olba Tapınak Devleti’nin egemenliğinden Roma döneminde ayrılmış ve özerk bir bölge haline gelmiştir. O dönemde ‘Tanrı, imparator kent’ anlamına gelen Diokaesareia adını almıştır. 12 dönüm üzerine kurulan kentin yapıları iki sütunlu cadde üzerindedir. Korinth başlıklı sütunlarıyla tören Kapısı, 36 sütunla çevrili Zeus Tapınağı, 3 bin kişilik antik tiyatrosu, kemerli girişleri ile Zafer Kapısı, 5 katlı Helenistik kulesi ve kaya mezarları Uzuncaburç Antik Kenti’nin günümüze ulaşan yapıtları arasındadır. Türklerin egemenliğine geçtiğinde kenti çevreleyen yüksek burçları nedeniyle Uzuncaburç olarak adlandırılmıştır.  

Mersin’de Nerede Kalınır? 

Akdeniz Bölgesi’nin son yıllarda en çok tercih edilen şehirleri arasında bulunan Mersin konaklama konusunda da ziyaretçilerine kaliteli hizmet sunuyor. Mersin otelleri tatiliniz için çok sayıda alternatif oluşturuyor. Sahilde, şehir merkezinde ya da termal sularıyla hizmet veren Mersin otelleri tatil için tercih edilebilir.  Mersin yaz aylarında deniz, güneş, kum üçlüsünün keyfinin çıkarılacağı en güzel bölgelerden biri olduğu kadar, ılıman iklimi nedeniyle bahar ve kış aylarında da özellikle tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için ziyaret edilebilir. Mersin otelleri 12 ay boyunca hizmet vermektedir. 

Mersin’de Ne Yenir?

Et, balık ve sebzenin çeşitli baharatlarla, ekşi ve acı tatlarla lezzetlendirildiği zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.  Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve farklı etnik kökenlilerin yaşadığı Mersin’in mutfağı da bu çeşitlilikten beslenmiştir. Akdeniz ikliminin meyve ve sebze zenginliği yanında şehirde yaşayan Arap nüfusunun etkisinin de hissedildiği Mersin mutfağında çorbasından mezesine, et yemeklerinden tatlılarına kadar çok sayıda lezzetli yiyecek bulunur. Mersin mutfağının en ünlüsü Tantuni’dir. Tadına doyum olmayan Tantuni’yi bir de anavatanında tatmanın keyfini mutlaka yaşayın. ‘Güne daha mutlu ve sağlıklı başlamanın yollarından biri de kahvaltı’ diyenlerdenseniz bazlama, kavurma, çökelek, yağda pişmiş cızlama,  sac ekmeğinden yapılan övelemeci ve pekmezli ekmeği mutlaka deneyin. Tahinle yapılan kısıra benzeyen batırık, topalak çorbası,  yüksük çorbası, mahluta, lebeniye, dövme pilavı, Silifke yoğurdu, sadece Mersinde yetişen patatesgillerden Gölevez, kuş gözü lahmacun, Tarsus kebabı, Tarsus şalgamı, biberli ekmek, babagannuş, humus, kaya koruğu turşusu, atom gibi yöresel lezzetleri tatmadan Mersin’den geri dönmeyin. Mersin tatlı konusunda da tam bir cennet… Kerebiç, cezerye, samsıra, heleş, mamül kurabiyesi ile temiz karın üzerine pekmez ya da başka tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan karsambacın lezzetine doyamayacaksınız.  Mersin mutfağının önemli bir bölümünü de deniz ürünleri oluşturuyor. Lagos, barbunya, dil balığı ve kefal ile kabuklu deniz ürünleri en çok tüketilenler arasında yer alıyor. Silifke’nini Göksu Deltası’ndan çıkarılan tadına doyum olmayan Mavi Yengeç ise Mersin’in en önemli ve lezzetli ürünlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Mersin Plajları

Akdeniz’in gizli kalmış güzelliklerinden Mersin, tarihi kadar kumsalları ve birçoğu mavi bayraklı tertemiz plajları ile sizi şaşırtacak.  Akdeniz ikliminin avantajını yaşayan şehir uzun bir yaz sezonuna sahiptir. Eşsiz plajları çevresinde bulunan Mersin Otelleri ise, her bütçeye ve tercihe uygun konaklama hizmeti veriyor. Mersin’in birbirinden güzel, mutlaka görülmesi gereken plajlarını sizin için araştırdık: 

Kızkalesi Plajı

Adını Mersin’in tarihi sembollerinden biri olan Kızkalesi’nden alan Kızkalesi Plajı, şehir merkezine 75 kilometre uzaklıktaki Erdemli ilçesindedir. İncecik kumu ve turkuaz rengi berrak denizi ile ünlü Kızkalesi Plajı mavi bayraklıdır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan plaj denizinin sığ olması nedeniyle özellikle çocuklu aileler tarafından da rahatlıkla tercih ediliyor. Plajın doğal güzelliğine eşlik eden Kızkulesi’nin eşsiz manzarası ise hayranlık uyandırıyor.

İncekum Plajı

Mersin’e 175 kilometre mesafede Silifke Aydıncık’ta bulunan İncekum Plajı, mavi ve yeşilin buluşmasına tanıklık edeceğiniz görkemli bir manzaraya sahiptir. Adına yakışır incecik altın rengi kumlu plaj yemyeşil çam ormanları ile çevrilidir. İncekum Plajı geniş bir sahile sahiptir ve aynı adı taşıyan bir tabiat parkı içinde yer alır. Sakin, berrak ve sığ bir denizi vardır. Yeşillikler içinde kamp ve piknik yapabileceğiniz alanlar bulunur. Doğa yürüyüşü için mükemmel bir rotadır.  

Anamur Halk Plajı

Anamur ilçe merkezine 5, Mersin şehir merkezine ise 230 kilometre uzaklıktadır. Su altı bitki örtüsünün en zengin olduğu plajlardan biri olan Anamur Halk Plajı, genel olarak sessiz ve sakin bir ortama sahiptir. Aileler tarafından çok tercih edilen plajda çocuklar için oyun alanları da bulunur. Piknik ve kamp gibi aktivite olanakları da olan Anamur Halk Plajı’nın etrafında çok sayıda yiyecek ve içecek yerleri bulunur.  Yaz sıcağında tertemiz, berrak ve huzur dolu bir denizde serinlemek isterseniz Anamur Halk Plajı tam size göre…

Soli Sahili

Mersin şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Soli Sahili bölgenin en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Adını 3 kilometre uzaklıkta bulunan Soli Antik Kenti’nden alır. Sahili tamamen kumsal olan Soli, sıcak yaz günlerinde deniz ve güneşin tadını çıkarmak için çok uygun bir yer. Plaja çok yakın mesafede bulunan dev sütunları ile ünlü Soli Pompeipolis Antik Kenti’ni gezmek için mutlaka zaman ayırın. 

Kazanlı Plajı

Kazanlı Plajı 30 dakikalık ulaşım ile Mersin şehir merkezine en yakın plajdır. Bu nedenle yaz boyunca oldukça rağbet görür. Plajın kumları ince taneli ve altın rengidir. Deniz sığ ve dalgasızdır. Bu nedenle çocuklu aileler ve yeni yüzme öğrenenler için idealdir. Plaj çevresinde çok sayıda kafe bulabilirsiniz. 

Yapraklı Koy

Silifke ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yapraklı Koy, Mersin’in en güzel plajlarından biridir. Etrafı kayalıklarla çevrili koyun denizi, bir havuz kadar durgundur. Turkuaz rengi denizi ise berrak ve tertemizdir. Yapraklı Koy’un ince taneli bir kumsalı bulunuyor. Görenleri hayran bırakacak kadar güzel koy, bölge halkı tarafından ‘denizdeki havuz’ olarak adlandırılıyor. Yapraklı Koy’un en önemli özelliklerinden birisi de doğal soğuk su kaynağıdır. Toroslar Dağları'ndan gelen yer altı kaynak suları, Akdeniz'in turkuaz renkli denizinin tuzlu sularıyla Yapraklı Koy’da birleşir. Yüzerken soğuk ve sıcak suyu aynı anda hissedebilirsiniz. Yapraklı Koy Mersin’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. 

Susanoğlu Halk Plajı

Mersin’in en güzel plajları arasında yer alan Susanoğlu Halk Plajı Silifke’ye 17 kilometre uzaklıktadır. Uzunluğu 5 kilometre olan plaj, çok temiz bir sahile ve berrak bir denize sahiptir. Mavi Bayraklı plajın çevresinde çok sayıda restoran ve kafe bulunuyor. Denizi kum ve sığ olan plaj çocuklu aileler tarafından çok tercih ediliyor. 

Soğuksu Plajı

Eğer tertemiz, sakin ve soğuk suda yüzmekten hoşlanıyorsanız Soğuksu Plajı tam size göre… Mersin’in Aydıncık ilçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan Soğuksu Plajı, ormanla denizin iç içe geçtiği manzarası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Plaj, dağlardan gelen suyun denizle buluştuğu noktada bulunuyor. Bu nedenle denizin suyu tertemiz olduğu kadar oldukça soğuktur. Çevresinde kafe ve restoran gibi yiyecek yerlerinin bulunduğu Soğuksu Plajı kalabalıktan uzak, huzur içinde tatil yapmak isteyenler için mükemmel bir adres olarak öne çıkıyor.  

Mersin’e Nasıl Gidilir?

Mersin’e en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır. Mersin şehir merkezine 66 kilometre uzaklıktadır. Büyükşehirlerden ve Kıbrıs’tan hemen her gün Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçak seferleri düzenlenir. Havalimanından Mersin şehir merkezine ulaşım için HAVAŞ otobüslerini tercih edebilirsiniz. Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Mersin Tarsus, Forum AVM ve Saya Park’a yaklaşık 120 dakika süren otobüs seferleri bulunmaktadır. Daha hızlı ulaşım için taksi, araç kiralama ya da özel transfer kullanabilirsiniz. 

Türkiye’nin hemen her şehrinden Mersin’e şehirlerarası otobüs seferleri bulunmaktadır. İstanbul’dan 14, Ankara’dan 7, İzmir’den ise 15 saat kadar süren bir yolculuk sonrası Mersin’e ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan otogardan şehrin her bölgesine kalkan belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. 
Mersin Otelleri rezervasyonlarınızda cazip fiyat ve kampanya fırsatları için MNG Turizm ile bağlantı kurabilirsiniz.