Kemer'de Gezilecek Yerler Listesi - En Güzel 10 Yer Önerisi!
Kemer Akdeniz Bölgesi’nin en güzel beldelerinden biridir. Antik kentleri, doğal güzellikleri, cam gibi berrak denizi, uzun kumsalları ile turizm açısından çok şanslıdır. Bu güzel ilçenin en güzel 10 yerini sizin için listeledik.
Göynük Kanyonu
Kemer’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri de doğal güzelliği ile ünlü Göynük Kanyonu’dur. Likya Yolu üzerinde yer alan Göynük Kanyonu Antalya merkeze 35 km uzaklıktadır. 4,5 kilometre uzunluğundaki kanyon bembeyaz kayaları, çam ağaçları, şelaleleri, doğal havuzları ile gerçek bir cennettir. Kanyonda yer alan iki adet asma köprüde yürümek, doğal göletlerin serin sularında yüzmek doğaseverlerin gezi rehberinde mutlaka yapılması gerekenler listesinde yer alıyor. Göynük Kanyonu trekking için sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en iyi rotalarından biridir. Doğal güzelliklerin sakince tadını çıkarmak yanında jeep ve motorsiklet turları, paintball sahaları, zipline, bot turu gibi eğlence ve macera dolu aktiviteleri deneyebilirsiniz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Göynük Kanyonu’nun da eşsiz güzelliğine tanık edeceğiniz güzel bir gün geçireceksiniz.
Olympos Antik Kenti
Antalya Olympos Milli Parkı sınırları içinde yer alan ve ‘Tanrılar Kenti’ olarak bilinen Olympos Antik Kenti sadece tarihi dokusu ile değil aynı zamanda doğal güzelliği ile de gezilecek yerler listesinde yer alır. M.Ö 2. yüzyılda Seleukoslar tarafından inşa edilen liman kentinin ortasından Akçay (Olympos) Çayı geçer. Çayla ikiye bölünen şehrin tarihi dokusunu Helenistik, Roma ve Bizans eserleri oluşturur. Güney Nekropolü, surlar, Alkeltis Lahdi, hamam, tiyatro, Kuzey Nekropolü, mozaikli yapı, liman anıt mezarları, Roma tapınağı görülmesi gereken eserler arasındadır. Olympos Antik Kenti’nin efsanesi de ilginçtir. Sicilya Valisi Servilius Vatia, dönemin en zalim korsanı Zenicetes’le girdiği savaşı zaferle kazanır. Zenicetes gemilerini Olympos limanında saklar ve burayı kalesi olarak kullanır. Roma’nın bölgeyi ele geçirmesi üzerine ‘satılık/kiralık Roma mülkü’ anlamına gelen ‘ager publicus’ olarak bu bölge için ilan çıkartılır. 3'üncü yüzyılda şehir sık sık korsanların saldırısına uğrar. Hatta korsanların Pers mitolojisinde saf ruh ve ışık tanrısı olarak bilinen Mitres için kurban törenleri ve ayinler yaptığı rivayet edilir. Tüm bunlar üzerine halk şehri terk etmeye başlar. 11. ve 12. yüzyıllarda ise Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri yeniden Olympos’u inşa eder.
Tahtalı Dağı
Gezi rehberinize heyecan verici bir yolculuk eklemek isterseniz Kemer’den Tahtalı Dağı’na çıkan teleferik yolculuğunu öneririz.Tahtalı Dağı 2365 metre yüksekliği ile Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alır. Tahtalı Dağı antik Yunan tarihinde Olympos Dağı olarak adlandırılır. Efsaneye göre tanrılar büyülü bir güzelliğe sahip Olympos Dağı zirvesinde bulutlar arasında yaşarlar. İnsan görünümünde olsalar bile olağanüstü güçlere sahip olduklarına ve tüm doğa olaylarını buradan yönettiklerine inanılırdı. Teleferik yolculuğu sırasında siz de Tahtalı Dağı’nın büyülü manzarasına tanıklık edeceksiniz. Keyifli bir yolculuktan sonra varacağınız zirvede özellikle güneş doğuşu ya da batışını izlemenizi öneririz. Zirvede temiz havanın tadını çıkarırken bir şeyler atıştırabileceğiniz güzel bir mola verebilirsiniz. Doğa sporlarından hoşlananlar için düzenlenen yürüyüş, yamaç paraşütü, bisiklet sürüşü gibi çok sayıda alternatif aktivite de bulunuyor.
Phaselis Antik Kenti
Fenike dilinde Phaselis ‘Tanrı korur’ anlamına gelir. M.Ö 7. yüzyılda kurulmuştur. Yaklaşık 28,8 hektarlık bir alana yayılmış antik kent, yakınındaki plajları ile gerçek bir doğa harikasıdır. Dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Phaselis Antik Kenti bu nedenle çok sayıda devletin egemenliğine girmiştir. İlginç bir kuruluş efsanesi vardır. Lakios ve kardeşi Antiphemos bir şehir kurmak üzere yola çıkmadan önce kahine danışırlar. Kahin, Lakios’a kardeşinin tam tersine yola çıkmasını söyler. Lakios’un gemilerinin bir burunda batacağını, buradan kuzeye yürümesini, gün batarken varacağı yerde şehri kurabileceğini sözlerine ekler. Lakios, kahini dinler ve yola çıkar. Kehanet gerçekleşir ve Lakios’un gemileri Hiera Akra’da bugünkü adıyla Gelidonya Burnu’nda batar. Lakios ve adamları bir gün boyunca kuzeye yürürler ve gün batarken Phaselis’e varırlar.
Burada arazinin sahibi çoban Kylabros ile karşılaşırlar. Lakios çobana araziyi satın almak istediklerini, para yerine arpa ekmeği ya da tuzlu balık vereceklerini söyler. Çoban tuzlu balığı tercih eder ve o arazide Phaselis Antik Kenti kurulur. Şehrin kuruluş simgesi tuzlu balık olur. Phaselis’te paraların üzerine tuzlu balık sembolü basılır.
Helenistik dönemde inşa edilen tiyatrosu, Roma su kemerleri, Hadrian Takı, hamamı, agoraları görülmesi gereken yerler arasındadır. Phaselis Antik Kenti’nin Büyük Liman, Kuzey Liman ve Orta Liman olarak adlandırılan plajlarında denize girmenin keyfini ise yaşamadan dönmeyin.
Yörük Parkı
Aynı gün içinde Akdeniz’de hem 700 yıldır yaşayan Yörüklerin zengin kültürünü yakından tanımak, hem de muhteşem manzaralar seyredeceğiniz güzel bir gün geçirmek isterseniz Yörük Parkı doğru adres. Kemer’in merkezinde Küçükburun Yarımadası’nda yer alan bir açık hava müzesi niteliğindeki bu park, Kemer’de görülmesi gereken yerlerden biridir. Parkta Yörüklerin günlük geleneksel yaşamlarını yansıtan kıl çadırlar, otantik giysili cansız mankenler ile eşyalar ve aletler sergilenir. Yöre kadınlarının odun ateşinde pişirdiği leziz gözleme ve ev yapımı ayranın tadına mutlaka bakın. Parkın olağanüstü manzarası bulunan parkurunda yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Adrasan Koyu
Adrasan el değmemiş doğası, berrak denizi, huzur veren sakinliği ile son yıllarda Antalya’nın en popüler yerlerinden biri oldu. İsminin Luvi kökenli olduğu ve anlamının ‘ana tanrıça ülkesi’ anlamına geldiği rivayet edilir. Çevresi çam ağaçları ile çevrili Adrasan, cenneti hatırlatan güzellikleri ile Kemer’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Adrasan seyahatinin olmazsa olmazlarından biri de tekne turlarıdır. Farklı rotaları olan tekne turlarına katılmadan Adrasan’ı tam olarak gezmiş sayılmazsınız. Akdeniz’in Maldivleri olarak anılan Suluada, bakir güzelliği ile Ceneviz Koyu, saydam deniziyle Çoban Limanı, denizle kucaklaşan orman manzarası ile Korsan Koyu Adrasan’ın tekne gezisi rotalarından sadece bir kaçıdır. Adrasan dalış başta olmak üzere doğa ve deniz sporlarına da imkan sağlıyor.
Yanartaş Milli Parkı
Kemer gezilecek yerler listesi içinde yer alan Yanartaş Milli Parkı doğanın yarattığı en mistik manzaralardan birine sahiptir. Çıralı bölgesinde yer alan Yanartaş Milli Parkı’nda yer alan yanan taşların 2 bin 500 yıldır alevlerinin hiç sönmediği rivayet edilir. Yanan taşların Homeros’a dayandırılan efsanesine göre Ephyra kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes, kardeşi Belleros’un bir av partisinde ölümüne neden olur.
Kardeşinin ölümüyle vicdan azabından kendini kaybeden Hipponoes acısından kurtulmak üzere ülkesinden kaçar ve Argos kralına sığınır. Argos kralı da kendisine sığınan ve vicdan azabı çeken genci öldürmeye kıyamaz ve onu Likya kralına gönderir. Likya kralı da acı çeken Hipponoes’u öldürmek istemeyince onu keçi ve yılan karışımı üç başlı ağzından alevler çıkan Chimera (Çıralı) isimli canavarla dövüşmeye gönderir. Hipponoes canavarı yener ve onu yerin yedi kat dibine gömer. Ancak canavar yerin 7 kat altından bile alevler saçmaya devam eder.
Yanartaşlar aslında uzun süre ateşinin kaynağı konusunda gizemini korumuş. Sonunda parkta yer alan 50 metan gazı çıkışının ateşlerin kaynağı olduğu keşfedilir. Özellikle geceleri Yanartaş Milli Parkı’nın manzarası mutlaka görülmeye değerdir.
Tekirova Plajı
Mavi Bayraklı Tekirova Plajı, Kemer’in turkuaz rengi denizi ve emsalsiz kumsalı ile en güzel plajlarından biridir. Yaklaşık 4 km uzunluğuna sahip Tekirova Plajı’nın arka tarafında Kızılçam ormanı yer alır. Sakin ve dalgasız deniziyle tatilcilerin gözdesidir. Plaj gün boyunca deniz ve güneş keyfi dışında çok sayıda aktivite seçenekleri de sunuyor. Su kayağı, deniz paraşütü, jet ski ve dalış gibi su sporları bunlardan sadece bir kaçı… Tekirova Plajı’nda muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzaraları seyretmeden Kemer gezinizi tamamlamayın.
Paris 2 Batığı
Dalış yapmayı seviyorsanız Kemer’de yer alan ve dünyanın en iyi 100 dalış bölgesi olarak kabul edilen Paris 2 Batığı mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kemer Yat Limanı’ndan 1,5 km kadar açıkta, 25 metre derinlikte bulunan batık, 1995 yılında keşfedildi. O tarihten bu yana yerli ve yabancı dalış severlerin ve su altı fotoğrafçılarının gözdesi oldu. 1896 yılında inşa edilen Paris 2 savaş gemisi, Birinci Dünya Savaşı sırasında kargo ve hastane gemisi olarak kullanıldı. Eni 8 metre, boyu 50 metre ve ağırlığı 551 groston olan Paris 2 gemisi Birinci Dünya Savaşı sırasında Akdeniz sahillerinin savunması için Antalya’ya gönderilen Türk Zabiti Mustafa Ertuğrul tarafından batırıldı. Geminin 3 güverte ve iki ambarı bulunur. Ambarlardaki birbirine kaynamış cephaneler ve orta bölümdeki çini kaplı kısım batığın ilgi çeken yerlerinden biridir. Geminin üstünde 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı bulunmaktadır.
Çıralı Plajı
Kemer’e 40 km uzaklıktaki Çıralı Plajı olağanüstü plajı gerçek bir doğa harikasıdır. Kumsalı ve turkuaza çalan denizi ile Kemer’in en güzel yerlerinden biridir. En çok ziyaretçi alan bölgelerden biri olan Çıralı antik kentleri, cennet doğası ve Caretta Caretta’ların yanı sıra huzur veren sakinliği ile doğa aşığı tatilciler için en uygun rotadır. Çıralı plajı yakınlarında konaklayabileceğiniz narenciye bahçeleri içinde çok sayıda butik otel, pansiyon ve bungalov bulunur. Doğada uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, antik kentleri ziyaret edebileceğiniz, su sporlarının tadını çıkarabileceğiniz ve tekne turlarına katılabileceğiniz güzel anılar biriktirmek için.
Türkiye’nin dünyaya açılan tur operatörü MNG Turizm’de avantajlı fiyatlar ve özel kampanyaları ile birlikte Kemer otelleri sayfasını inceleyerek, planlarınız için ilk adımı atabilirsiniz.