Kuzeyinde bütün ihtişamı ile Toros Dağları, güneyinde Akdeniz’in masmavi denizi ile Alanya Antalya’nın en ünlü turistik bölgelerinden biridir. Alanya’nın kim tarafından kurulduğu bilinmemekle birlikte tarihinin Üst Paleolitik M.Ö. 20 bin ile 17 bin dönemine dayandığı belirlenmiştir. Kentin en eski adı Korakesium’dur. Bizans döneminde Kalanoros adını alan bölge 1221 tarihinde Anadolu Selçuklu’nun egemenliğine girdiğinde, I. Alaaddin Keykubat tarafından kendi isminden yola çıkarak Alaiye olarak değiştirilmiştir. Alanya’nın şimdiki adı ise 1935 yılında kente gelen Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir.
Alanya, Antalya’nın en eski ve en çok bilinen turizm bölgesidir. Mavi bayraklı ve altın sarısı incecik kumlardan oluşan göz alıcı plajları, tarihi yapıları, olağanüstü güzellikteki mağaraları, doğal güzellikleri ve kültürü ile çok etkileyicidir. Turizmin bu popüler bölgesinde yer alan farklı tercihte ve her bütçeye uygun ekonomik Alanya Otelleri ise konforu keşfetmeniz için sizi bekliyor.
Alanya Kalesi
Toplam 10 hektarlık alana yayılmış Alanya Kalesi’nin tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanır. Alanya’nın simgesi olan kalede, çok sayıda Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan eser bulunur. Zengin tarihi ile Alanya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Alanya Kalesi 1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından alınır. Bu dönemde yeni surlar, büyük sarnıçlar, Tersane, Kızılkule, Tophane ve İçkale’deki saray kompleksi inşa edilir. Akdeniz’in önemli bir ticaret merkezi ve gemi yapım yeri olarak ün kazanır. Alanya Kalesi 1471’de Osmanlı egemenliğine geçer. Süleymaniye Camisi, bedesten ve geleneksel Alanya Evleri bu dönemin eserleri arasındadır. Alanya Kalesi ziyaretiniz sırasında hayranlık uyandıracak manzarayı izlemeyi sakın ihmal etmeyin.
Syedra Antik Kenti
MÖ. 7. Yüzyıla dayanan tarihi ile Syedra önemli antik kentlerden biridir. Alanya’ya 23 km uzaklıkta bulunan Syedra Antik Kenti, denizden 400 metre yüksekliktedir. Varlığını 13. yüzyıla kadar sürdüren kente anıtsal kapıdan giriş yapılır. Şehrin su ihtiyacı karşılayan su depolama havuzları ve çok sayıda sarnıç Syedra’nın gezilecek yerler listesini oluşturur. Erken Hristiyanlık Dönemi’nde duvarları fresklerle süslü, dinsel amaçla kullanılan Vaftiz Mağarası antik kentin önemli yapıtları arasındadır. Zemininde mozaik kalıntıları bulunan görkemli hamamı, sütunlu caddesi, Akropolis, Gymnasium ve kiliseleri mutlaka ziyaret edilmelidir. Mozaik sanatının da gelişmiş olduğu Syedra Antik Kenti’nin olağanüstü manzarası görülmeye değerdir.
Sapadere Kanyonu
Su, rüzgar ve yer hareketlerinin yüzlerce yılda oluşturduğu bu doğa harikası yeri görmeden Alanya gezinizi bitirmeyin. 400 metre yüksekliğe ve 750 metre uzunluğa sahip Sapadere Kanyonu yemyeşil bitki örtüsü ile dikkat çekiyor. 350 metre uzunluğunda tahta ve çelikten yapılan yürüyüş platformunda irili ufaklı şelalelerin oluşturduğu manzara görülmeye değerdir. Sapadere geziniz sırasında Antalya’nın sıcak yaz günlerinde şelalelerin oluşturduğu serinliğin ve temiz havanın keyfini çıkartın. Eğer soğuk suda yüzmeyi severseniz doğal havuzun buz gibi suyuna atlamaktan çekinmeyin. Sapadere Kanyonu doğada yürüyüşü yapmayı ve fotoğraf çekmeyi sevenler içinde doğru bir adrestir. Çevredeki restoranlarda pişirilen, yaylalardan ulaşan tertemiz suda yetişen alabalığın tadına ise doyum olmuyor.
Kızılkule
1226 yılından günümüze ulaşan bu muhteşem yapı Alanya’nın en önemli Selçuklu sanatı örneklerindendir. Kızılkule, I. Alaaddin Keykubat tarafından Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmıştı. 33 metre yüksekliğinde ve 29 metre çapındaki Kızılkule’nin alt kısımlarında kireç taşı, üst kısımlarında ise adını aldığı pişmiş kırmızı tuğla kullanılmıştır. Zemin kat, birinci kat, asma kat, açık kat ve açık teras olmak üzere beş katlıdır. Kızılkule sekizgen planda inşa ettirilmişti. Cephesinde 56 adet mazgal penceresi, düşmanı karşı kullanmak üzere kaynar su ve zift dökmek için 22 adet pencere bulunmaktadır. Kulenin ortasına yapının ağırlığını taşımasını için büyük bir su sarnıcı yerleştirilmiştir.
Alanya yüzyıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden beslenen zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği verimli toprakları ve gelişmiş hayvancılık kültürü de eklenince Alanya gezi rehberinize yöresel lezzetler tadacağınız restoranları eklemeyi unutmayın. İşkembe ile yapılan Gülüklü (Hülüklü) Çorba yöresel mutfağının en tanınmışlarından biridir.
Eskiden düğünlerde servis edildiği için ‘Düğün Çorbası’ olarak da anılan Gülüklü Çorba’yı mutlaka deneyin. Peynir harcıyla doldurulan Alanya Bohçası, dana veya kuzu etiyle yapılan Gölevez, tencerede pişirilen Balık Mançuru, pekmez ve ceviz ile hazırlanan Oksüz Helvası Alanya mutfağının önemli yemekleri arasındadır.
Turizmin önemli destinasyonlarından biri olan Alanya’da aynı zamanda geleneksel Türk mutfağı, balık ve deniz ürünleri ile dünya mutfağından lezzetler sunan çok sayıda restoran ve kafe bulabilirsiniz.
Alanya, Antalya’nın en eski tatil bölgelerinden biridir. Alanya otelleri turizmin bu gelişmiş bölgesinde farklı konseptte konaklama hizmeti sunar. Dilerseniz sahil şeridinde yer alan her şey dahil konsepti ile hizmet veren delüks Alanya otellerinden birinde kalabilirsiniz.
Gün boyu plajlarından yararlanabileceğiniz, farklı mutfakların leziz örneklerini tadabileceğiniz, yeniden doğuşun keyfini yaşayacağınız spa merkezleri, gece ve gündüz eğlenceli animasyon gösterileri ile güzel bir tatil geçirebilirsiniz.
Alanya’da lüks oteller yanında, daha uygun bütçeli Alanya Otelleri içinde rezervasyon yapabilirsiniz. Ayrıca pansiyon ya da apart otel gibi daha ekonomik konaklama konusunda da Alanya çok geniş yelpazede seçenek sunar. Kaliteli hizmet sunan, çok seçenekli Alanya Otelleri arasından bütçeniz ve beklentinize en uygun olanı seçerek, tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Alanya Plajları
Alanya eşsiz kumu ve berrak denizi ile tam bir plaj cenneti… Dilerseniz tarihi güzellikler içinde yüzebilir, dilerseniz doğa harikası sakin ve huzurlu bir plajı tercih edebilirsiniz ya da aktivite ve su sporlarının keyfini çıkarabileceğiniz eğlenceli plajlarda gününüzü geçirebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin istediğiniz gibi güzel bir gün geçireceksiniz. Alanya’nın mutlaka görülmesi gereken plajlarını sizin için listeledik:
Kloepatra Plajı
Sadece Alanya’nın değil Antalya’nın da cam kadar berrak denizi ile ünlü plajıdır. Alanya’ya 2 kilometre uzaklıktadır. Mavi bayraklı Kleopatra Plajı adını Mısır’ın güzelliği ile ünlü Kraliçesi Kleopatra’dan alır. Roma generali Antony Alanya ve çevresini aşık olduğu Kleopatra’ya hediye eder. Kleopatra’da Alanya’da bulunduğu sürece bu güzel plajda deniz banyosu yaparmış.
Kleopatra Plajı’nın en önemli özelliği deniz suyunun çok berrak olmasıdır. Bu sayede deniz dibinde yüzen balıkları bile seyredebilmek mümkündür. Altın rengi kumu plaja ayrı bir güzellik katar. Mavi bayraklı plaj da su sporlarını sevenler için çok sayıda aktivite bulunur.
Damlataş Plajı
Damlataş Mağarası’nın önünde bulunan Damlataş Plajı, ince ve temiz kumu ile Alanya’nın en popüler plajlarından biridir. Merkezde bulunmasından dolayı yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçisi vardır. Geniş bir kumsala sahip plaj, mavi bayraklıdır. Denizi çok berrak Damlataş Plajı’nda yüzerken balıkları seyredebilirsiniz. Deniz ve güneşin keyfini çıkarttıktan sonra plajın hemen arkasında sarkıt ve dikitlerinin göz kamaştıran bir görüntü oluşturduğu Damlataş Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. Oluşumu 15 bin yıl öncesine dayanan mağara Alanya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Deniz suyunun kayaları aşındırması sonucu oluşan Damlataş Mağarası’nın aynı zamanda astım hastalığına iyi geldiğine inanılıyor.
İncekum Plajı
Alanya’ya 25 kilometre uzakta bulunan İncekum Plajı adını kumsalını kaplayan incecik kumundan almıştır. Altın sarısı renginde ve vücuda yapışmayan özellikteki kumu ile göz alıcıdır. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki plaj, ormanlık alan içinde yer alır. Yeşil ve mavi birlikteliğinin en güzel örneklerinden biridir. Etrafı çam ormanı ile kaplıdır. Kamp ya da piknik yapmayı severseniz, İncekum Plajı en güzel rotalardan biridir. Denizinin en önemli özelliklerinden biri geç derinleşmesidir. Bu nedenle İncekum Plajı özellikle çocuklu aileler ve yüzmeyi yeni öğrenenler için tercih nedenidir.
Alanya seyahatinizde gezilecek yerler listesinde bulunan İncekum Plajı ‘nda görkemli bir gün batımı manzarası vardır. Bu olağanüstü manzarayı izlemeden geri dönmeyin.
Oba Plajı
Oba Plajı, Oba Çayı’nın denize döküldüğü yerde başlar ve Dim Çayı’nın denize döküldüğü yerde biter. İki çay arasında yer alan plaj, Alanya şehir merkezindedir. Şehre yakınlığı nedeniyle en çok tercih edilen plajlardan birisidir. Oba Plajı yaklaşık 1 kilometre uzunluğa ve geniş bir kumsala sahiptir. Masmavi, berrak bir denizde yüzmek ve ince kumunda güneşlenmek isterseniz istikametiniz kesinlikle Oba Plajı olmalıdır. Oba Plajı’nın çayların denize döküldüğü bölümlerinde deniz suyu tatlı-tuzlu ve serindir. Mavi bayraklı plaj, sakin ve huzurlu bir gün geçirmek için idealdir. Tatile biraz adrenalin katmak isteyenler için su sporları zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Oba Plajı özellikle dalış ve rüzgar sörfüne çok uygun bir ortam sağlıyor.
Tersane Plajı
Alanya’nın küçük ama gözde plajlarından biridir. Farklı bir atmosferde deniz girmek ve güneşlenmek isterseniz Tersane Plajı’nı mutlaka denemelisiniz. Şehrin simgeleri Alanya Kalesi ve Kızılkule’nin tarihi güzellikleri manzarasında yüzme keyfinin bambaşka olduğunu fark edeceksiniz. Şehir merkezinde yer alan plaj, ulaşım kolaylığı nedeniyle de çok caziptir. Günün önemli bölümünde gölge olan Tersane Plajı özellikle güneşte uzun saatler kalmak istemeyenler için de tercih nedenidir. Alanya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan Alanya Kalesi ve Tersane gezisi sonrası serin bir mola vermek istediğinizde masmavi berrak denizi ile Tersane Plajı sizi bekliyor olacak. Plajın çevresinde yiyecek ve içecek konusunda çok sayıda leziz alternatif bulabilirsiniz.
Ulaş Plajı
Alanya merkeze 5 kilometre uzaklıktaki plaj, bir koy şeklindedir. Alanya’da hem piknik yapmak hem denize girmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin favorisi olan Ulaş Plajı’nın masmavi denizinin rengi hayranlık uyandırır. Mavi bayraklı plaja merdivenlerle inilmektedir. Merkeze yakınlığı nedeniyle çok tercih edilen plaja, kalabalık içine girmek istemezseniz günübirlik teknelerle de gidebilirsiniz. Etrafında yerleşim bölgesi bulunmayan Ulaş Plajı’nın yumuşak kumu altın rengindedir. Plajın arka kısmında yer alan yeşil alandaki piknik bölümü çok iyi düzenlenmiştir.
Alanya’ya hava ulaşımı için 2 havalimanı kullanılmaktadır. Alanya şehir merkezine en yakın havalimanı Gazipaşa Alanya Havalimanı’dır. Alanya'ya 45 kilometre mesafede bulunur ve özel araçla yaklaşık 45–50 dakika sürer. İkinci havalimanı Antalya Havalimanı’dır ve Alanya’ya yaklaşık 125 kilometre uzaklıktadır. Araçla 1 saat 45 dakikalık bir yolculuk sonrası Alanya’ya varabilirsiniz.
Gazipaşa Havalimanı’ndan şehir merkezine uçak saatlerine göre seferleri ayarlanmış Havaş otobüslerini kullanabilirsiniz. Yaklaşık 50 dakikalık bir yolculuktan sonra Alanya şehir merkezine varabilirsiniz. Havalimanından taksi, kiralık araç ya da özel transfer araçları ile de Alanya’ya ulaşabilmeniz mümkün.
Alanya’ya Türkiye’nin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında Antalya’nın bu popüler bölgesine kalkan otobüs sefer sayıları artırılıyor. İstanbul’dan 12, Ankara’dan 8, İzmir’den 10 saat gibi bir yolculuk sonrası Alanya’ya ulaşabilirsiniz. Alanya Otogarı şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Otogar ile şehir merkezi arası sadece 8 dakika sürüyor.