Elit GAP Turu Anadolujet HY ile 5 Gece Ankara Hareket Tur Programı
Tur Çıkış Şehri: Esenboğa Havalimanı
PROGRAM
1 Gün: Diyarbakır-Batman-Hasankeyf-Midyat-Mor Gabriel Manastırı

Sabah 05:00 Anadolu Jet kontuarı biniş işlemleri sonrası 07:00 Diyarbakır uçağı ile yaklaşık bir saat yirmi dakikalık yolculuğun ardından Diyarbakır'a ulaşıyoruz. Alanda bizleri bekleyen aracımıza binerek Tarihi Hasan Paşa Hanı'nda kahvaltımızı (Ekstra) almamızın ardından Diyarbakır Ulu Camii, Kale Surları, 10 Gözlü Köprü, Cahit Sıtkı Tarancı Evi, 4 Ayaklı Minare gezileri sonrası Batman ham petrol kuyularını görerek Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf’e gidiyoruz. Yol üzerinde baraj inşası sebebiyle yeni kurulan yerleşim alanına taşınmış Artuklu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’in türbesini görerek sular altında kalmaktan kurtarılmış eserlerin bulunduğu Hasankeyf Müzesi gezimiz sonrası,  Midyat’a ulaşıyoruz. Burada günümüzde Midyat Konuk Evi olarak bilinen eski bir Süryani yapısı olan konağı gezdikten sonra Gümüşçüler Çarşısı'nda vereceğimiz serbest zamanda dileyen misafirlerimiz bölgenin önemli el sanatlarından olan telkari gümüş işçiliği örneklerini görüp alışverişlerini yapabilirler. Ardından  bölgenin en ilgi çekici noktalarında bir tanesi olan Deyrul Umur ( Mor Gabriel ) Manastırı'na gidiyoruz. Mimari yapısı ve dinsel temaları ile Süryani rehberler eşliğinde manastır gezisi ardından Mardin'de bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.

Konaklama: Hilton Hotel Mardin 



2 Gün: Mardin-Kasımıye Medresesi-Göbeklitepe

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Kasımiye Medresesi’ne gidiyoruz. İki katlı ve açık avlulu medrese tipinin en güzel örneklerinden olan Kasımiye Medresesi'ni gezip özellikle de ana eyvanda bulunan çeşmeden, avlusunda bulunan havuza akan suyun hikayesini rehberimizden dinledikten sonra Müze kent Mardin'i tanımaya başlıyoruz. Buradaki ilk durağımız 1895 yılında Antakya Patriği Behnam Bani tarafından Katolik Süryani Patrikhanesi olarak yaptırılan binada bulunan Mardin Müzesi oluyor. Başta Girnevaz Höyüğü olmak üzere kent çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi'ne kadar çok geniş bir zaman dilimine ait olan çeşitli eserlerin sergilendiği müze gezisi ardından Mardin’in dar sokaklarında yapacağımız yürüyüşümüzde Mor Behnam Kilisesi’ne gidiyoruz. Kırklar Kilisesi olarak da bilinen bu kiliseyi görüp Hristiyanlıkta önemli yeri olan Kırk şehitlerin hikayesini dinleyip, kent dokusunun önemli bir unsuru olan Abbara örneklerini ve Artuklu mimarisinin en önemli eseri olan Mardin Ulu Camii görüyoruz. Mardin’in ‘Mimar Sinan’ı olarak bilinen Mimarbaşı Lole Serkis Gizo tarafından yapılan PTT binasını ve minaresi yine Lole tarafından yapılmış olan Şehidiye Camisi'ni geziyoruz. Ardından yöreye ait meşhur kahvelerden, badem şekerlerinden ve Süryani şaraplarından alışverişimizi yapıyoruz. Mardin gezisi sonrası aracımıza binerek Viranşehir üzerinden Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa'ya doğru ilerlerken  insanlığın bilinen ilk mabedine, Göbeklitepe’ye ulaşıyoruz. 1996 yılında kazı çalışmaları başlayan Göbeklitepe’nin, Neolitik Dönem insanının kutsal tapım merkezi olduğu bilinmektedir. Buradaki tapınakları görüp Göbeklitepe hakkında rehberimizden bilgi aldıktan sonra otelimize ulaşıyoruz. Akşam Urfa kültürünün bir parçası olan Sıra Gecesi'ne gidiyoruz. ( Ekstra ) 

Konaklama: El Ruha Hotel Şanlıurfa 



3 Gün: Harran-Şanlıurfa-Arkeoleji Müzesi-Balıklıgöl-Atatürk Barajı

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından ilk kez günümüzden 4 bin yıl öncesine ait olan Kültepe, Mari ve Ebla tabletlerinde adından bahsedilen Harran’a doğru yola çıkıyoruz. İlk dikkatimizi çeken yer Harran’daki yerleşimi M.Ö. 5.bin yıla kadar gittiğini öğrendiğimiz Harran Höyüğü oluyor. Höyüğün eteklerinde yapacağımız kısa bir yürüyüşün ardından Emevi Halifesi Mervan tarafından yaptırılan Cennet Camisi'ne (Camii el Firdevs) ve cami ile aynı avluda yer alan Anadolu’da kurulan ilk İslam Medresesi’nin (Harran Üniversitesi) kalıntılarını gördükten sonra kentin meşhur konik kubbeli evlerinden birini ziyaret ediyoruz. Buradaki ziyaretimizin ardından, peygamberler şehri Şanlıurfa’yı tanımaya başlıyoruz. Helenistik Dönem'in meşhur Edessa kenti, Hristiyan resim sanatı üzerinde büyük etkisi olan ve kutsal mendil olayında önemli rol alan Abgar Krallığı’nın başkenti Şanlıurfa’daki ilk durağımız Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi oluyor. Kentin Paleolitik Dönem'den İslam Dönemi'ne kadar olan tarihini görebileceğimiz müzede günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen ve Balıklıgöl Adamı olarak bilinen heykelden Harran’daki Sin Tapınağı'na ait kitabeye kadar şehrin tarihini gözler önüne seren eserleri gördükten sonra yürüyerek şehri gezmeye başlıyoruz. Yapacağımız yürüyüşte Hz İbrahim’in Nemrut tarafından ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl'ü, az ilerisindeki Ayn Zeliha Gölü'nü, Rızvaniye Camisi'ni ve Hz İbrahim’in doğduğu olarak bilinen mağarayı görüyoruz. Buradaki gezimizin ardından eski Urfa’dan günümüze kalan en önemli eserlerden olan hanlar bölgesine geçiyoruz. Vereceğimiz serbest zamanda dileyen misafirlerimiz alışveriş yapabilirler ya da Meşhur Gümrük Han’da kahvelerini içebilirler. Serbest zaman sonrasında Harran Ovası’na da hayat veren GAP projesinin en önemli yatırımı olan, 8 yıl gibi oldukça kısa bir sürede yapımı tamamlanan Atatürk Barajı’na doğru yola çıkıyoruz. Yapıldığı dönemde Türkiye’deki mevcut hidroelektrik santrallerinin ürettiği toplam elektrik miktarının yaklaşık % 20’sini tek başına üretebilecek kapasiteye sahip olan Atatürk Barajı'nda, ziyaretçiler için hazırlanmış olan Seyir Terası'na geçip Türkiye’nin medarı iftiharı olan eşsiz yapıyı rehberimizden dinleyip baraj yapımı esnasında hayatını kaybeden işçiler için yapılan anıtı görüyoruz. Ardından Adıyaman’da bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.

Konaklama: Park Dedeman Otel Adıyaman



4 Gün: Nemrut Dağı Gündoğumu-Halfeti-Gaziantep-Tahmis

Belirtilen saatte otelimizin lobisinde buluşup sizlere muhteşem bir deneyim fırsatı sunacak olan Nemrut Dağı gün doğumuna doğru gidiyoruz. Otelin önünden minibüslerimize binerek Nemrut Dağı’na doğru hareket ediyoruz. Güneşin doğuşunu 2150 m yükseklikteki zirvede izledikten sonra Antiochos’un mezarının doğu ve batı taraflarındaki Zeus – Oromasdes, Apollon – Mithras, Herakles – Artagnes, Kommagene – Fortuna Tanrılar Heykelleri'ni rehberimizin anlatımları ile tanıdıktan sonra Kommagene Kralları’nın yazlık başkent olarak kullandıkları Arsemia kentini görüyoruz. Ardından yaklaşık 1900 yıldır ayakta olan Roma İmparatoru Septimus Severus zamanında eski adıyla Chabinas şimdiki adıyla Cendere suyu üzerinde inşa edilen Cendere Köprüsü'nü görüp fotoğraflıyor, rehber anlatımları ile köprünün yapım aşamalarını ve hikayesini öğreniyoruz. Sonrasında yine Nemrut Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Kommagene Krallığı’ndan günümüze kalan en önemli eserlerinden olan Kommagene ailesi kadınları için yaptırılan ve önündeki sütun üzerinde bulunan kartal heykeli nedeniyle yöre halkı tarafından Karakuş Tümülüsü olarak adlandırılan mezar yapısını ziyaret ediyor ve otelimize geri dönüyoruz.
Otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrası odalara çıkıp kısa bir dinlenme molası sonrası Fırat Nehri üzerinde kuzeyden güneye 4. baraj olan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’ye doğru yola çıkıyoruz. Bizi bekleyen özel teknemizle Birecik Baraj Gölü üzerinde birbirinden güzel manzaraların eşliğinde yaklaşık bir saat sürecek tekne turumuza başlıyoruz. Tekne turumuz esnasında ilk dikkatimizi çeken Fırat Nehri ile Merziman Çayı’nın birleştiği noktada kurulan heybetli Rumkale oluyor. Kalenin ardından bir zamanlar yaşam alanı olarak kullanılmış mağara evleri ve önemli bir kısmı sular altında kalmış olan Savaşan Köyü'nü, sular altında kalan caminin suların üzerinde kalan tek kısmı olan minaresini görüp fotoğrafladıktan sonra tekrar otobüsümüzle buluşup Helenistik dönemde “Toroslardaki Antakya” anlamına gelen ‘Antiochia Ad Taurum’ adı verilen, Arap kaynaklarda Ayıntap olarak geçen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş ili Gaziantep’e ulaşıyoruz. Gaziantep çarşılarında satılan yemenilerden, Meşhur Elmacı Pazarı'ndan yöreye özgü baharatlardan, yörede ''bandırma'' olarak bilinen cevizli sucuklardan ve Bakırcılar Çarşısı'nda satılan birbirinden güzel bakır eserlerden almak için vereceğimiz serbest zaman ardından Tahmis Kahvesi'ne ulaşıyoruz. İlk kez 1638 yılında yapılan, 1901 yılındaki yangından sonra yenilenerek günümüze gelen Tahmis Kahvesi’nde vereceğimiz mola sonrası, Gaziantep'te bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde. 

Konaklama: Hilton Gaziantep  



5 Gün: Gaziantep-Panorama Müzesi-Zeugma Müzesi-Bey Mahellesi

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Gaziantep şehrinin arkeolojik eserlerini tanımaya başlıyoruz.İlk durağımız Büyük İskender tarafından geçit yeri anlamında isimlendirilen ZEUGMA’dan çıkartılan mozaiklerin sergilendiği Mozaik Müzesi oluyor. Dünyaca ünlü ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin yanı sıra konusunu Yunan Mitolojisi'nden alan mozaikleri rehberimizin anlatımları eşliğinde tanıdıktan sonra şehir merkezine gidiyoruz. Şehir merkezinde kültür yolu olarak düzenlenen rotada yürüyerek yapacağımız gezimiz esnasında, yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi, Savaş Müzesi, Mutfak Müzesi, Hamam Müzesi, Para Müzesi, Medusa Cam Müzesi, içerisinde balmumu heykel sergi alanlarının da bulunduğu Panorama Müzesi ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nden günümüze ulaşan hanları gördükten sonra Gaziantep'te gezilebilecek en önemli ve tarihi noktaların başında gelen Bey Mahallesi'ne ulaşıyoruz. 20. yüzyıla kadar Ermeni ve Müslümanların dostluk içerisinde yaşadıkları bu noktada daracık taş sokaklar, yan yana bulunan kilise ve cami ibadethaneleri, hemen hemen her evin etnografik dokusu arasında geçmişe yapacağımız bir nevi yolculuk sonrası tüm Gaziantep gezilerimizi tamamlıyor ve Islahiye, Kırıkhan üzerinden Antakya'da bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde. 

Konaklama: Savon Otel  Antakya 



6 Gün: Antakya-Mozaik Müzesi-Habib Neccar-Harbiye-Adana

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Doğu'nun Kraliçesi olarak adlandırılan 3 ilahi dinin birleştiği bir kent mozaiği olan Antakya’yı sizlerle tanımaya başlıyoruz. Farklı din ve mezheplere ait ibadethanelerin yan yana yaşadığı bu güzel şehirdeki ilk durağımız kentin yamacına kurulduğu dağa adını veren ve bugünkü sınırlarımız içinde inşa edilen ilk cami olan Habib Neccar Cami oluyor. 7. yüzyılda buradaki bir tapınağın kalıntıları üzerine yapılan cami depremler nedeniyle farklı yıllarda onarılmış ve eklemeler yapılmıştır. Hristiyan ve İslam kaynaklarına göre Habib Neccar’ın hikayesini rehberimizden dinledikten sonra Antakya’da yaşayan Arapların Suk-ul Tavil dedikleri Uzun Çarşı’da vereceğimiz serbest zamanda dileyen misafirlerimiz alışveriş yapabilir veya çay bardağında ve köpüksüz yapılan süvari kahvesinin tadına bakabilirler. Buradaki gezimizin ardından otobüsümüzle Hac Dağı’nın eteklerindeki Aziz Pierre Kilisesi’ne gidiyoruz. Hristiyanlık inancının ilk yayıldığı dönemde Aziz Petrus’un ilk kez vaaz verdiği ve cemaatin ilk kez Hristiyan isminin kullandığı bu mağara kilise Hristiyanlık tarihindeki önemi nedeniyle 1963 yılında Papa tarafından Kudüs’ten sonra Hristiyanlar için ikinci hac merkezi olarak ilan edilmiştir. Kiliseyi rehberimizin anlatımları eşliğinde gezdikten sonra mozaik koleksiyonu bakımından oldukça zengin olan Antakya Mozaik Müzesi'ne gidiyoruz. Çoğunluğunu Daphne kentindeki villaların tabanlarındaki mozaiklerin oluşturduğu müzede mozaiklerin yanı sıra Amik Ovası’ndaki höyüklerden elde edilen eserleri rehberimizden aldığımız bilgiler eşliğinde gördükten sonra şelaleleriyle ünlü Harbiye'ye ulaşıyoruz. Hemen her dönemde görkemli villalarıyla adından söz ettiren Harbiye’de şelale gezisi ve ipek alışverişimizin ardından İskenderun üzerinden Adana'ya ulaşıyoruz. Adana'yı sizlerle tanımaya başlıyoruz. İlk durağımız Adana’nın tarihi simgelerinden Taşköprü oluyor. Seyhan Nehri üzerinde yer alan Taşköprü'yü fotoğrafladıktan sonra yapacağımız kısa bir yürüyüşle Ramazanoğulları Dönemi'nin Adana’daki en anıtsal yapısı olan Adana Ulu Cami’ne ulaşıyoruz. Sanatsal açıdan Selçuklu, Artuklu, Memluk ve Osmanlı üsluplarından çeşitli özellikleri barındıran yapıyı rehberimizin anlatımları eşliğinde gezip fotoğrafladıktan sonra Adana’nın uzun yıllar başkentliğini yaptığı Ramazanoğulları Beyliği dönemine ait olan Ramazanoğlu Konağı'nı görüp Saat Kulesi'ni fotoğraflıyoruz.  Ardından Adana Havalimanı'na ulaşıyoruz. Anadolu Jet 21.25 Ankara uçağı ile Esenboğa havalimanına hareket ediyor ve sizlere veda ediyoruz.



DİĞER BİLGİLER
Fiyata Dahil Hizmetler
  • 4 gece yarım pansiyon otel konaklaması (4 Akşam Yemeği 5 Sabah Kahvaltısı) 
  • Şanlıurfa'da oda kahvaltı konaklama
  • Anadolu Jet ile gidiş dönüş uçak bileti 
  • Profesyonel Rehberler Eşliğinde Tüm Çevre Gezileri 
  • Nemrut dağına minibüslerle çıkış ve Halfeti tekne turu 
  • Mercedes marka otobüsler ile ulaşım 
  • Otobüs içi ikram ve hizmetleri 
  • Tursab seyahat sigortası 
  • Otobüs için yeterli sayı olmadığında klimalı yatar koltuklu servisli Mercedes Sprinter yada Turkuaz marka araçlar ile turlar yapılabilir.


Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler
  • Öğle yemekleri 
  • Müze Kart T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerine 1 yıl boyunca ücretsiz giriş imkanı sağlar. 
  • Yemeklerde alınacak içecekler 
  • Ören yeri ile özel işletme girişleri 
  • Programda ekstra olarak belirtilen gezi ve eğlenceler 
  • Özel harcamalar


Tur Çıkış Şehri
    Notlar

    İptal Şartları
    https://www.mngturizm.com/elit-gap-turu-anadolujet-5-gece-2114
    MNG Turizm ve Ticaret A. Ş.
    Gülbahar Mahallesi 5. Yıl Sokak No:6 İç Kapı No: 7 Profilo Plaza E Blok, Şişli / İSTANBUL
    444 2000


    Bu çıktı 24.04.2024 16:44 tarihinde verilmiştir. MNG Turizm ve Ticaret A. Ş. tur programında ve fiyatlarında değişiklik yapabilir. Lütfen rezervasyon anında yeniden kontrol ediniz.